Zwemlessen

Op jonge leeftijd beginnen met zwemles is van cruciaal belang. Mede gezien door het aantal verdrinkingsgevallen is het leren zwemmen steeds belangrijker geworden.

Het rijpingsproces van goed en veilig leren zwemmen vraagt rust en geduld en neemt over het algemeen gemiddeld zo’n anderhalf jaar in beslag. Bij het leren zwemmen in en onder water staat de groei in het zelfvertrouwen, de coördinatie tussen hersenen en spieren en het uithoudingsvermogen centraal. Alle drie zijn nodig om de zwemslagen en de vaardigheden onder de knie te krijgen, automatisme in de bewegingen te ontwikkelen en een goede, maar bovenal veilige zwemmer te worden.

Zwem op Maat geeft zwemles aan kinderen, en is gespecialiseerd in kinderen met een beperking,  en heeft de mogelijkheid om in groepsverband  ( max 4) kinderen met een beperking die aandacht te geven die nodig is. Ervaringsgericht zwem onderwijs.

De leerlingen gaan het liefst gelijk het diepe water in , om zo goed mogelijk de eigenschappen van het water te ervaren. Het lichaam krijgt onder water namelijk te maken met zowel de zwaartekracht, die het lichaam naar beneden trekt, als de opwaartse kracht, die het lichaam omhoog duwt. De opwaartse kracht heeft met het volume te maken en is duidelijk voelbaar als men bijvoorbeeld een grote bal onder water probeert te duwen. Hoe verder de bal onder water geduwd wordt, des te groter de kracht omhoog is. Met dit principe leren wij de leerlingen om te gaan:

  •  Hoe verder het lichaam onder water gehouden wordt, des te beter men het drijven kan ervaren.
  • Als bij zwemmen de spieren zich aanspannen neemt het volume af en ervaart men de zwaartekracht (het naar beneden zakken) sterker.Ook de temperatuur van het water speelt hierbij een belangrijke factor. In kouder water zullen de spieren zich meer gaan aanspannen. De temperatuur van het water, waarin ik het liefst lesgeef, is 31 graden Celsius, zodat een goede ontspanning en intensiviteit gedurende dertig minuten voldoende is. Vanuit het kind gekeken, wordt er gewerkt hoe we het beste kunnen komen tot de zwemslagen. In het leerproces tot aan het zelfstandig kunnen zwemmen doen we veel ervaring op door gebruik te maken van verschillende elementen, springen, te drijven en voor te bewegen. Door gebruik te maken van de easyswim pro, hebben de kinderen een optimale bewegingsvrijheid. Ook leren/ ervaren ze hoe het is zonder easyswim pro. De overlevingstechnieken om zichzelf te redden.